Del 1: Presentation av oss och vårt e-handelsprojekt

Det här är första inlägget i vår nya e-handelsblogg som handlar om hur vi med begränsad budget startar vår första webbutik och hur vi tar den vidare.

Jag börjar med en kort presentation av oss. Jag som skriver heter Martin Wendel och är delägare i Wendel Media AB tillsammans med min fru Kristina. Jag är IT-kille (eller gubbe map min ålder) och har jobbat med drift och utveckling av stora IT-system längre än de flesta (det blir 32 år i år). Sedan vi startade vårt företag 2012 har jag vid sidan av det varit inblandad i en del mindre webprojekt åt mindre företag. Jag började titta på WordPress i samband med starten av vårt företag och har hållit mig fast vid det sedan dess. Således, jag är IT-kille med WordPress-vana och min fru är fotograf, ingen av oss har hållit på med e-handel förut. Detta är förutsättningarna. Nu följer hur vi har tänkt och vad vi har gjort för att komma vidare.

Vår Webbutik

Den här bloggen kom till eftersom vi på hobbybasis håller på att starta upp en webbutik och vi insåg att det är det många som gör just nu i Coronatider. Så då tänkte vi att vi delar med oss av de erfarenheter vi gör. Det blir sas härifrån och in i framtiden.

Nu skall i ärlighetens namn också medges att beslutet att starta en webbutik fattades för flera år sedan. Vi har sedan dess hunnit läsa på en hel del om vad man behöver tänka på när man skall börja sälja på nätet. Jag har satt mig in i vad som behöver fungera för att det skall gå att skala upp butiken. Van som jag är, av att bygga stora system, ser jag tidigt möjliga problem som behöver lösas och lägger tiden där, istället för att kasta mig in i något huvudstupa i något för att senare få göra paniklösningar när det går åt skogen. Kanske vore en medelväg mera optimalt.

Så dels har tankarna och idéerna fått mogna, dels har faktiskt butiken varit uppe och snurrat i ett halvår ungefär. Den är inte riktigt färdigställd (vi har inte haft någon brådska) så den är inte annonserad, även om det faktiskt skulle fungera att lägga beställningar redan nu.

Första frågan: Vad skall vi sälja?

Vi har sedan tidigare beslutat oss för att inte ägna oss åt dropshipping, utan att sälja från eget lager. Eftersom vi inte har några speciella krav på omedelbar lönsamhet och heller inga direkt idéer om någon speciell produktkategori vi vill satsa på, tänkte vi att vi börjar med en diversehandel. Dvs vi trevar oss fram när det gäller vad vi skall sälja. Vi behöver lära oss. Samtidigt vill vi inte binda alltför mycket kapital i ett lager.

Följden av detta blir att vi ser ut lite produkter som vi kan köpa in för bra pris i de lägre prisklasserna. Vi behöver ha fler än bara några få produkter, annars ser butiken alltför spretig ut. Vi behöver samtidigt begränsa antalet kategorier för att kunna ha åtminstone en handfull produkter i varje kategori. Produkter med lägre pris innebär att frakten inte får vara för dyr, så det behöver vara produkter som är lätta och av mindre storlek.

Fruktlösa försök tidigare att hitta unika produkter, som är gångbara att sälja, har lett till att vi också bestämt oss för att försöka ta en liten del av en redan etablerad marknad snarare än att försöka skapa en ny marknad.

Andra frågan: Hur skall vi sälja?

Vi vill ha en egen webbutik, men hur skall vi kunna synas? För att sälja in en diversehandel hos konsumenterna krävs enorma summor i annonsutlägg och det har vi inte. Dvs, liten eller ingen reklambudget och att starta verksamheten i liten skala sätter andra krav på vad som måste göras. Vi beslutar att satsa på att ta oss in på marknadsplatser, CDON, Fyndiq mfl.

Utöver detta vill vi försöka få vår butik att synas så bra som möjligt, dvs lägga hel del energi på sökmotoroptimering. Vi har också fått upp ögonen för möjligheten att sätta upp en butik på Facebook som länkar själva betalningen till vår butik. Det verkar dessutom vara gratis från Facebooks sida just nu. Mer om detta senare.

Dessutom vill vi har koppling till vårt ekonomisystem (vi använder Visma eEkonomi) för att slippa alltför mycket manuellt arbete. Sedan kanske också koppling till ett TA-system för att hantera frakten, osv. osv.

Slutkläm

Nu börjar det likna ett system som behöver byggas. För att fungera bra behöver allt det här kopplas ihop. Vi vill göra det med begränsad budget, gärna eget arbete men inte bygga allt från grunden (då blir vi aldrig färdiga). Mer om detta senare också.

Vad skall butiken heta då? Ja, eftersom vi inte vill att namnet skall begränsa oss i vad vi kan sälja, behöver det vara ett generiskt namn. Det fick bli WendelTrading.com.

Fortsättning följer…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *