Del 3: Val av webbutik

Nu är det dags att välja vad vi skall använda för system att bygga vår webbutik i. Skall vi driva butiken själva eller skall vi köpa en s.k hostad e-handelslösning?

alpaca, animal, pasture

Att hålla nere kostnaderna

Det är inte alla som har tillgång till egen sedelpress. Om man vill hålla ner kostnaderna och driva butiken själv, vad är de viktigaste frågorna man bör ställa sig?

  1. Vilken är den kunskapsmässiga utgångspunkten?
    • Har du erfarenhet av att jobba med IT sedan tidigare?
    • Ser du dig själv som tekniker/teknikintresserad (kanske mer än e-handlare) som är road av att jobba med webbdesign?
    • Tycker du att det ska bli en rolig utmaning att bygga en webbutik själv och få den precis så som du vill ha den?
  2. Hur värdera sin egen tid?
    • Kommer tiden du lägger ner på att bygga webbutiken vara din egen fritid eller tid som du behöver ta ut ersättning från företaget?
    • Går det bra att hålla lite långsammare takt för att slippa betala andra för att det skall gå snabbare?
  3. Kan du sköta den tekniska driften själv?
    • Klarar du av att hålla din webbutik uppdaterad och säker?
    • Klarar du av att sköta om så att du har backup:er och klarar du i så fall också att göra återläsningar när det behövs?

Om du känner stor tvekan efter att ha svarat på ovanstående frågor, kanske det är lämpligare att betala för att få hjälp.

Man lär sig väldigt mycket genom att misslyckas och sedan klara av att rätta till felet, men ibland kan det bli en dyrköpt kunskap. Var alltid klok nog att korrekt bedöma när du klarar av någonting själv och när du behöver hjälp.

WordPress/Woocommerce

Om du läste första inlägget i denna serie vet du att jag hållit på med WordPress ett antal år. Att vi skall satsa på WordPress/Woocommerce är då en lågoddsare. Dessutom att vi skall driva butiken själva på vårt webbhotell.

Det finns fortfarande folk som avfärdar WordPress som enbart en bloggprogramvara. Ingenting kan vara mer fel:

Lite statistik jag hittade

WordPress driver drygt 30% av webbplatserna på internet
WordPress driver ca 15% av internets absolut största webbplatser
Woocommerce driver 22% av de 1 miljon största webbutikerna på internet

WordPress/Woocommerce är ett kraftfullt verktyg som klarar av att skala upp. Så länge du inte tror att din butik skall bli det nya Amazon kommer Woocommerce att vara fullt tillräckligt för dig.

Viktigaste sakerna att tänka på när man satsar på WordPress/Woocommerce

Utan att gå in på detaljer finns det vissa viktiga saker att tänka på. Följ denna punktlista:

  1. Välj rätt hosting.
    • För alla som inte skall fläska på och göra en storsatsning på sin butiksstart på en gång: Använd ett webbhotell. Kör inte egen server förrän du växt ur webbhotellet. Du slipper drifta servern själv, patcha Linux, patcha Apache eller Nginx, patcha och hantera MySQL/MariaDB, hantera brandväggar etc. Har du aldrig sysslat med serverdrift vet du inte vad du ger din in i (och det märker tyvärr alla hackare också).
    • Välj ett webbhotell med bra funktionalitet och med bra prestanda. Jag har personlig erfarenhet av Loopia/Websupport, One, Oderland och någon mer. Just nu går de flesta av våra webplatser på Oderland medan mailen går på Loopia/Websupport (Det finns säkert andra alternativ som också är bra).
  2. Välj ett snabbt och flexibelt tema
    • WordPress använder designramverk som kallas för tema. Det finns tusentals att välja mellan, både gratis och till försäljning. Du behöver välja ett tema som är anpassat till Woocommerce. Som regel ger temat både verktyg för att skapa designen som extra funktionalitet.
    • Olika teman är olika tungkörda. Det är viktigt för din sökmotorrankning att ha en snabb webbsida. Jag har tittat på några Woocommerce-teman och kan av dessa rekommendera Astra eller Flatsome (dessa två tillhör toppskiktet bland de mest populära) som båda är betalteman (Astra finns i gratisversion men har då inget stöd för Woocommerce). I vår butik wendeltrading.com kör vi Flatsome.
  3. Välj rätt plugins, några är nödvändiga. Nedanstående plugins är vad jag brukar använda (de är alldeles utmärkta i gratisversion).
    • Woocommerce är en plugin till WordPress så den kommer du att behöva installera.
    • En säkerhetsplugin. Jag installerar ALLTID Wordfence Security på ALLA WordPressinstallationer.
    • En cacheplugin. Du kommer att behöva en cacheplugin för att trimma prestandan. Det finns flera, jag använder LiteSpeed Cache.
    • En SEO-plugin. Jag har använt både Yoast och All-In-One-SEO tidigare men numera använder jag Rankmath SEO.
    • En plugin för cookie-notice som är följer GDPR. Detta är viktigt.
    • Plugin för att komprimera bilder. Stora och många bilder ger långsamma webbsidor. Jag försöker hålla ner bildstorleken redan från börja genom att minska bilstorleken och kvaliteten redan i Photoshop. Utöver det använder jag två plugins för att trimma ner storleken: reSmush.it Image Optimizer och WebP Convert for Media.
    • Du behöver en plugin för din betalmodul (Klarna/Payson osv).
    • Du kan behöva en plugin för att koppla till ett TA-system, om du vill koppla detta direkt till din webbutik.

Till sist

Glöm inte bort att ha kul också. Även om e-handel lätt kan uppta all din vakna tid är det viktigt att ha annat att tänka på också.