Del 2: E-handels-projektet

E-handelsprojektet fortsätter: Vem skall vara spindeln i nätet?

Så, nu är jag tillbaka med fortsättningen i bloggserien som handlar om vårt e-handelsprojekt.

Som ni kunde läsa i första inlägget, Presentation av oss och vårt e-handelsprojekt, så hade vi skissat på att sälja både i egen webbutik och på marknadsplatser. Vi ville också ha integration mellan de olika delarna av e-handeln: shop, marknadsplatser, redovisningssystem, TA-system osv.

Eftersom det här skrivs i efterhand kan jag säga att hela den här processen har tagit ganska lång tid. Vi har studerat olika alternativ, godkänt vissa och förkastat vissa. Vi har inte räknat med i designen att vi ska ha väldigt stor omsättning, då skulle lösningen se ganska annorlunda ut. Vi vill inte lägga en massa pengar på saker i onödan, men kan istället acceptera att betala procent av omsättningen. Dvs mindre inital kostnad.

Affärssystem?

Vi behövde ett system som skulle hålla reda på våra varor, eller så var vi tvugna att låta webbutiken sköta det och integrera från den. Vi tittade på olika affärssystem, somliga verkade bra men alla var i för hög prisklass för oss. Oavsett vilket vi valde skulle det innebära att vi behövde integrera mot marknader, redovisningssystem och TA-system.

Många av integrationslösningarna vi kollat på har varit förknippade med fasta månatliga kostnader och ibland med startupkostnad som kommer till. Dessa har vi inte tyckt varit aktuellt att gå vidare med. Jag tycker inte att det finns någon stor idé med att säga vilka vi valt att inte satsa på, men kan säga att de ofta haft månatliga kostnader på flera hundra kr per integration och ofta ytterligare kostnader beroende på omsättning. Skulle vi satsat på en sådan lösning hade tomgångskostnaden för e-handelsprojektet landat på flera tusen i månaden och det har vi inte resurser till.

Sello?

spider, tarantula, creepy

Privat hade vi sålt lite begagnade prylar på Tradera och vi ville börja med att sälja våra produkter på Tradera. Eftersom det var minst motstånd för oss. Vi fick därför upp ögonen för e-handelsplattformen Sello.io. Sello samarbetar med Tradera pss att Tradera rekommenderar sina företagssäljare att använda Sello. Detta för att inte manuellt behöva lägga upp produkter på Tradera och effektivisera arbetet.

Ju mer vi läste på om Sello desto mer verkade den vara precis vad vi letat efter. Här gavs möjlighet till koppling mot allt vi hade funderat på: webbutik, CDON, Fyndiq, Visma, TA-system osv. Sello är dessutom gratis om man bara kopplar mot Tradera så det var givet att vi skulle skapa ett konto och testa.

Sagt och gjort, vi testade Sello under någon månad bara genom att sälja på Tradera. Köpte in en del produkter som vi lade upp i Sello och sköt vidare in i Tradera. Vi fick någon enstaka försäljning så vi kunder se hur man hanterar ordrar i Sello. Kort sagt, vi lärde oss allt vi behövde för att kunna fatta beslutet att gå vidare med Sello.

Om man vill integrera mot webbutik eller andra marknadsplatser har Sello en liten månadsavgift och utöver det procent på försäljningen. I denna avgift ingår, vad vi kunde se, tillgång all funktionalitet för att integrera mot allt vi behövde (Visma tar dock ut en avgift för att ge tillgång till API-koppling). Som system är Sello inte 100% perfekt och har inte alla funktioner man kan tänka sig, men det är extremt mångsidigt när det gäller kopplingar till andra system. Och för det priset är det väldigt prisvärt.

Slutsats

Således har vi nu ett system för att administrera våra produkter och ordrar. Nu skall vi bestämma oss om webbutikslösning. Mer om detta i nästa blogginlägg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *